FAQ 

Mag ik zonnen tijdens de zwangerschap?

Wanneer het een normaal verlopende zwangerschap is kan het absoluut geen kwaad. UV-straling kan door de diverse huidlagen de foetus niet bereiken. Te lange sessies in de zon/zonnebank moet je echter vermijden.

Hoe komt het dat sommige blonde mensen bruiner worden dan zwartharige mensen?

Er zijn veel blonde mensen die niet tot huidtype 1 of 2 behoren maar tot huidtype 3. Niet alleen de kleur haar bepaalt immers het huidtype

Wat kunnen beschermingsproducten in huidverzorgingsproducten bereiken? (aangeduid als beschermingsfactoren)

Deze factor wordt aangeduid met het cijfer waarmee men kan vermenigvuldigen en dat aangeeft hoe lang men een natuurlijke protectie heeft afhankelijk van het huidtype.Als men bijvoorbeeld zonder een beschermingsproduct te gebruiken na 1 uur verbrandt, wordt dit 2 uur als men bijvoorbeeld een Sun Protection Factor 2 gebruikt. In ons voorbeeld echter is dan ook na 2 uur het punt bereikt dat men voor dit huidtype beschermd is tegen UV-B, vandaar dat het ook niet helpt opnieuw in te smeren met een lotion die UV-B tegen gaat want dat kan een ernstige verbranding veroorzaken.

Waarom worden littekens en zwangerschapsstrepen niet bruin?

Normaal bruinen littekens niet omdat ze uit bindweefsel bestaan en geen pigmentcellen bevatten en daardoor niet bruin kunnen worden. Bij het weefsel van zwangerschapsstrepen ontbreekt ook pigment

Kunnen hormoonpreparaten (de pil) pigmentstoringen veroorzaken?

Verschillende hormoonpreparaten kunnen – vooral in het gezicht – een versterkte pigmentering veroorzaken. De oorzaak hiervan is niet bekend.

Kan je bruin in de schaduw worden?

Dat is inderdaad het geval. Je bruint niet alleen van directe straling maar ook van de secundaire straling, denk daarbij aan de weerkaatsing van water, sneeuw en zand. De reflectie kan tot 50% zijn. Dus je kan ook bruin worden onder een parasol op het strand.

Als de lampen in de zonnebank oud zijn, komt er dan meer UV-B uit?

Nee. Zowel de TL-lampen als de hogedruk gezichtsbruiner worden niet UV-doorlatender als ze ouder zijn.

Kan ik na het zonnen mijn huid verzorgen?

Een speciale aftersun bevat ingredienten die de huid na het zonnen soepel houden en de bruining na het zonnen langer vasthoudt.

Hoe vaak kan ik onder de zonnebank?

De voorzichtig geformuleerde aanbevelingen gaan er van uit dat je 50 maal per jaar onder de zonnebank kan gaan.

Ondanks dat ik niet verbrand was bij mijn laatste bezoek op de zonnebank, was ik wel rood?

Het gaat hier om warmte erytheem. Deze is direct na het zonnen zichtbaar, verdwijnt snel en is in de regel onschadelijk.

Ik heb veel pigmentvlekken, kan ik toch op de zonnebank?

Bij meerdere  pigmentvlekken raden wij je aan een dokter te raadplegen voor je op de zonnebank gaat.

Ik heb het idee dat het ene lichaamsdeel sneller bruint dan het ander. Hoe komt dat?

Dit heeft meerdere oorzaken. Ons gezicht heeft een dikkere huid en een betere natuurlijke bescherming. Andere delen zoals de handpalmen en de binnenkant van de armen en benen hebben mindere bruiningscellen dan de overige delen

Welke ziekten kunnen door UV-straling bestreden worden?

Met UV-straling kunnen daadwerkelijk enige huidziekten bestreden worden zoals: Psoriasis, Acné en Neurodermitis. Maar ook hierbij geldt dat dit alleen kan onder deskundige begeleiding van een arts.